Kaip didžiausia salų virtinė, Indonezija suvienija apie 300 etninių grupių, todėl paneigti, kad šis egzotiškasis archipelagas gali pasiūlyti plačią tradicinių patiekalų įvairovę, greičiausiai būtų neįmanoma. Ši šalis turi virš 5000 vietinių valgių receptų kraitį, kurių skirtumus lėmė Indijos, Artimųjų Rytų, Kinijos ir, netgi, Europos įtaka. Tad kokios šių tolimų salų valgymo tradicijos?
Įprastai pagrindinį patiekalą sudaro virti ryžiai su daržovėmis bei sriuba ir mėsos ar žuvies patiekalais. Dėl salų išsidėstymo šiuose kraštuose gausu jūsų gėrybių, kurios užima svarbią dalį mityboje. Tradicinis valgymo būdas, kai šeima susirenka prie bendro stalo, maistas patiekiamas dideliuose induose, iš kurių, pradedant vyriausiu šeimos nariui arba vyrui, įsidedama į atskiras lėkštes.
Naudojami įrankiai – šaukštas dešinėje ir šakutė kairėje rankoje, kuri padeda paimti maistą šaukštu. Peilis ant pietų stalo nėra serviruojamas, pateikiamas maistas dažniausiai supjaustomas kąsnio dydžio gabaliukais ruošiant. Priklausomai nuo regiono, kai kur yra vis dar įprasta valgyti rankomis. Restoranuose, kuriuose tai taip pat praktikuojama, prieš valgį pateikiamas dubuo su vandeniu su gabalėliu laimo, kuris atgaivina ir skatina jaustis žvaliai.
Būti vegetaru Indonezijoje – visai nesunku, mat šalie meniu gausus pasirinkimas įvairių vegetariškų patiekalų ir mėsos pakaitalų. Tačiau dauguma Indonezijos gyventojų nėra griežtai prisiekę vegetarai – jie linkę vartoti daržoves dėl patinkančio skonio, ekonominių ar sveikatos priežasčių. Vienintelė svaresnė priežastis apsispręsti būti vegetaru – mažos budizmą išpažįstančių sekėjų grupės.
Kalbant apie mėsos produktus, iš paukštienos labiausiai kulinarijoje vartojama vištiena ir anties mėsa. Indonezija netgi garsėja tam tikra rūšimi – kaimiškąja vištiena. Pastaroji yra auginama laisvai, be užtvaro kaimuose, todėl jos yra smulkesnės, o mėsa stangresnė. Vištiena yra kepama riebaluose arba grilinama, taip pat ruošiamos sriubos, kaip, pvz., soto ayam (aštri gelsva sriuba su makaronais) bei gerai žinoma kokosų sriuba. Tarp kitų mėsos rūšių populiariausia jautiena, ožkų, buivolų mėsa bei aviena. Taip pat nereikėtų užmiršti įvairiausių jūsų gėrybių, gaudomų prie Indonezijos salų krantų, kurių sąrašas nustebintų net ir didžiausią gurmaną.